Wat is het verschil tussen een Goudsmid, Zilversmid, Edelsmid, Juwelier?

Goudsmid

De goudsmid maakt klein werk (sieraden, trouwringen) van goud, zilver en andere edelmetalen al dan niet gecombineerd met edelstenen of welke andere materialen dan ook. Het woord smid verwijst nog naar het smeden het bewerken van metalen met een hamer en een aambeeld. Maar er wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van moderne methoden zoals het werken met CAD / CAM technieken en modelprinters. Een goudsmid kan zowel zelfstandig werken of in loondienst.

Meester goudsmid

Dit begrip stamt nog uit de middeleeuwen toen er nog gewerkt werkt met Gilden en waar je eerst gezel werd en vervolgens een meester. Bij de vakopleiding van de goud- en zilversmidbedrijf moet je nog steeds een meesterstuk maken aan het eind van de opleiding.

Zilversmid
De zilversmid maakt hoofdzakelijk huishoudelijke artikelen zoals bekers, vazen, schalen van zilver of andere edelmetalen.

Edelsmid
De naam edelsmid is niet duidelijk omschreven in het Nederlands en wordt op verschillende manieren uitgelegd. Soms hetzelfde als goudsmid, soms als een combinatie van goudsmid en zilversmid.

Juwelier

De juwelier is meer een verkoop organisatie en heeft vaak een ruime keuze aan standaard trouwringen en sieraden van bekende merken en heeft soms een eigen goudsmid in dienst of huurt diensten van een goudsmid in.

Edelsmid Goudsmid Carla Dubbink

Atelier Nubiar & Carla Dubbink
Carla Dubbink van Atelier Nubiar te Tiel in de Betuwe heeft de opleiding voor goudsmid gevolgd in Schoonhoven en heeft daar haar meesterwerk gemaakt en het Diploma vakbekwaamheid goud- en zilversmidsbedrijf gehaald en door de grote hoeveelheid opdrachten en projecten hebben we veel kennis en ervaring opgedaan niet alleen met het maken van mooie dingen maar vooral in het werken met mensen en dat vinden wij in combinatie met ons vak toch nog steeds het allermooiste. Wij zijn benieuwd naar uw verhaal en dingen die u bezig houden en dat willen we graag met liefde in de sieraden die we maken verwerken. Daarnaast doen wij nog iets unieks van ieder sieraad maken wij ook een film hoe het sieraad gemaakt wordt en op die manier maken we samen een onvergetelijke herinnering. Eigenlijk een sieraad wat u in uw hart meedraagt. 

Waar naar toe te gaan en wie te kiezen?
Die keuze maakt u uiteraard zelf. Verstandig is om te kijken wat u wilt. Wilt u een standaard sieraad kopen dan heeft u vermoedelijk de grootste keuze bij de juwelier. Wilt u iets bijzonders en persoonlijks dan is het verstandig om een goud- of edelsmid te kiezen. Het is raadzaam om te kijken of betrokkene gediplomeerd is en het goud- en zilver voorzien is van de nodige gehaltetekens en meesterteken en  uiteraard of het betrokken bedrijf u aanspreekt.

Terug naar veelgstelde vragen klik op deze regel.

Gastvrijheid

Gastvrijheid

Een bijzonder sieraad maken heeft tijd nodig. Daarom begint ieder sieraad met een gesprek en natuurlijk een kopje koffie en/of thee

Werkwijze Nubiar

Werkwijze Nubiar

Wij houden van duidelijkheid en tevreden klanten daarom hebben wij ook eenvoudige maar duidelijk werkwijze.

Made in Tiel

Made in Tiel

Atelier Nubiar is gevestigd in Tiel, Stad van Flipje. Lees hier meer over deze prachtige stad en het zilveren flipje.

Sieraad en schilderij

Sieraad en schilderij

In onze filosofie hoort er bij iedere sieraad een verhaal en hoe kun je dat beter vertellen dan met beelden en geluiden.

Herdenkingssieraad

Herdenkingssieraad

Met liefde geleefd dan hoort daar ook met liefde en kracht herdenken bij. De trouwringen kunnen daarbij opnieuw een belangrijke rol spelen

Bijzondere Trouwringen

Bijzondere Trouwringen

Waarom zijn ze onze trouwringen zo bijzonder? Dat komt omdat we uw liefde erin verwerken !

Vriendschapsringen

Vriendschapsringen

Soms begint liefde als een vriendschap en soms blijven vriendschappen nog sterker dan een huwelijk.

Trouwarmband

Trouwarmband

Soms heeft u niets met een trouwring en wil u gewoon wat anders. Een trouwarmband, een trouwhanger of helemaal iets anders.

Over Nubiar

Atelier waar sieraden met een verhaal met liefde voor u en uw dierbaren wordt gesmeed. Niet de commercie maar onze liefde voor elkaar is de drijfveer achter Atelier Nubiar. 

Neem contact op

Atelier Nubiar, bezoek is alleen op afspraak mogelijk

Gevestigd te Tiel

carla.dubbink@12move.nl

06-10934331