Voor het radio 1 programma "de Taalstaat" mochten wij ook in 2020 weer de penning maken voor de Taalstaatmeester van het jaar. Hierboven ziet u de Taalstaatmeester 2020: Mark Rutte (links) en Frits Spits (rechts) (Foto: NPO RADIO 1, alle rechten behoren bij de NPO). Bij deze nogmaals van harte gefeliciteerd!

Taalstaatmeester 2020

Premier Mark Rutte is de Taalstaatmeester van 2020. Dat werd zaterdag 26 december 2020 op NPO Radio 1 bekend gemaakt in het KRO-NCRV-programma De Taalstaat. De verkiezing is een initiatief van het radioprogramma en het Genootschap Onze Taal.

Mark Rutte is Taalstaatmeester van 2020. Dat maakte juryvoorzitter René Appel bekend in De Taalstaat. Rutte toonde zich niet alleen een bekwaam crisismanager in onzekere tijden, maar hij maakte vooral indruk met zijn toespraken en met name die van 14 december 2020., die dan ook een historische toespraak mag worden genoemd, legt Appel uit.

In die toespraak in het Torentje werd in zuivere, directe taal de situatie scherp geschetst, evenals de daaruit voortvloeiende maatregelen, die hij in rustige (metaforenvrije) taal adequaat toelichtte. Dat de premier aanvankelijk enigszins van zijn stuk werd gebracht door rellende demonstranten, maakte hem alleen maar menselijker, oordeelt de jury.

Uit een lijst van elf genomineerden maakten ook Rosanne Hertzberger en Ilja Leonard Pfeiffer nog kans. Daarover schrijft de jury - verder bestaande uit Ellen Deckwitz en Sven Kockelmann - het volgende:

Rosanne Hertzberger maakte al naam met haar kritische columns in de NRC waarin ze met welgekozen (scherpe) bewoordingen vanuit de wetenschap op opinies, trends en modes reageert. Verrassend genoeg heeft ze nu als incidentele vervanger van Jort Kelder (in dr. Kelder en Co) getoond dat ook haar mondeling taalgebruik uitstekend is: een prettige stem, gepaste reacties op gasten, steeds gericht op het radiopubliek dat in staat moet zijn de naar voren gebrachte opinies te volgen en eventueel zelf een (ander) standpunt in te nemen.

Ilja Leonard Pfeiffer, romancier, dichter, toneelschrijver toonde keer op keer zijn grote verbale souplesse, met name in zijn sonnetten en in zijn onlangs gebundelde columns over de coronacrisis in Noord-Italië. Hij wist steeds weer de harde werkelijkheid te vatten in beelden die de ene keer wrang en de andere keer poëtisch waren. In zijn taalgebruik bleef het persoonlijke en het algemene fraai in evenwicht. In mondelinge interviews wist hij ook met zijn stem en zijn zwierig taalgebruik indruk te maken.

bovenstaande tekst is overgenomen van de site van de taalstaat NPO. Meer weten over de taalstaat kijk op deze link verder en luister iedere zaterdag naar de taalstaat!

De zilveren penning

Hieronder enkele foto's van de penning. Ook dit jaar weer speciaal gemaakt voor de Taalstaatmeester van 2020 in opdracht van de KRO-NCRV. 

Het is altijd weer spannend of het allemaal goed gaat want de winnaar horen wij pas heel kort van de voren. Gelukkig kunnen we alles zelf in eigen beheer uitvoeren en brengen we altijd zelf de penning naar Hilversum en waar we zelf de penning aan de radiomakers overhandigen zodat we zeker weten dat deze op de juiste plek aankomt.

We wensen de redactie en radiomakers van de Taalstaat ook in 2021 weer een prachtig Taalstaat jaar! 

Ook een bijzondere prijs laten maken? Neem geheel vrijblijvend contact op met ons. 

 

 

Gastvrijheid

Gastvrijheid

Een bijzonder sieraad maken heeft tijd nodig. Daarom begint ieder sieraad met een gesprek en natuurlijk een kopje koffie en/of thee

Werkwijze Nubiar

Werkwijze Nubiar

Wij houden van duidelijkheid en tevreden klanten daarom hebben wij ook eenvoudige maar duidelijk werkwijze.

Made in Tiel

Made in Tiel

Atelier Nubiar is gevestigd in Tiel, Stad van Flipje. Lees hier meer over deze prachtige stad en het zilveren flipje.

Sieraad en schilderij

Sieraad en schilderij

In onze filosofie hoort er bij iedere sieraad een verhaal en hoe kun je dat beter vertellen dan met beelden en geluiden.

Herdenkingssieraad

Herdenkingssieraad

Met liefde geleefd dan hoort daar ook met liefde en kracht herdenken bij. De trouwringen kunnen daarbij opnieuw een belangrijke rol spelen

Bijzondere Trouwringen

Bijzondere Trouwringen

Waarom zijn ze onze trouwringen zo bijzonder? Dat komt omdat we uw liefde erin verwerken !

Vriendschapsringen

Vriendschapsringen

Soms begint liefde als een vriendschap en soms blijven vriendschappen nog sterker dan een huwelijk.

Trouwarmband

Trouwarmband

Soms heeft u niets met een trouwring en wil u gewoon wat anders. Een trouwarmband, een trouwhanger of helemaal iets anders.

Over Nubiar

Atelier waar sieraden met een verhaal met liefde voor u en uw dierbaren wordt gesmeed. Niet de commercie maar onze liefde voor elkaar is de drijfveer achter Atelier Nubiar. 

Neem contact op

Atelier Nubiar, bezoek is alleen op afspraak mogelijk

Gevestigd te Tiel

carla.dubbink@12move.nl

06-10934331